A Snapdragon 8+ Gen 1 már hivatalos, és 2022-ben jelenik meg a készülékekben.

A Qualcomm hivatalosan bejelentette a Snapdragon 8+ Gen 1-t, a prémium kategóriás mobilplatform következő fejlesztését.

A Snapdragon 8+ Gen 1 valamivel a 2022 decemberében bejelentett Snapdragon 8 Gen 1 fölött helyezkedik el, és immár nem a Samsung, hanem a TSMC gyártását használja.

A hardver új verziója, amely 2022 harmadik negyedévétől fogja ellátni a készülékeket, a CPU-t 3,2 GHz-re emelte, ami 10 százalékkal gyorsabb órajelet jelent, míg a GPU szintén 10 százalékos órajel-növekedést kap.

A SoC (system on chip) teljes egészében 15 százalékos energiamegtakarítást jelent, az AI teljesítménye pedig 20 százalékkal nő.

Az energiamegtakarítás egy tipikus készülék esetében körülbelül egy óra játékidőnek vagy 80 perc videostreamingnek felel meg.

Ez tehát egy fokozatos frissítés a meglévő hardveren, amelyet már 2022-ben láthattunk, miközben továbbra is biztosítja az összes alapvető Qualcomm-élményt – mint például a Snapdragon Sound, az X65 modem 10 Gbps-os 5G-s sebessége és az integrált biztonság.

A platform mostantól támogatja az akár 8K HDR videófelvételt, lényegében megadva a készülékgyártóknak a szabadságot, hogy új eszközöket és élményeket hozzanak létre a Snapdragon teljesítményére alapozva.

Az okostelefonok piacát figyelőket nem fogja meglepni ez a bejelentés, hiszen a pletykák szerint már számos készülékben használják majd. Többek között a Sony Xperia 5 IV, a Xiaomi 12 Ultra, a Moto Edge 30 Ultra és a Moto Edge 30 Ultra készülékekben való lehetséges használatáról is hallottunk már említést.

Sőt, a Qualcomm megerősítette nekünk, hogy számos gyártó érdeklődött iránta, köztük az Asus ROG, Black Shark, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, RedMagic, Redmi, Vivo, Xiaomi és ZTE.

Bár az előrelépés nagyszerű, ez némi dilemmát jelent az ügyfelek számára – várjanak az újabb készülékekre, vagy kötelezzék el magukat most?

Close